2008-ban született egy törvény ami alapján több mint 30 ezer ember kapta meg a kártérítést az 1989 előtt Dacia személygépkocsira befizetett előlegezésre.

A törvény hiányos volt, ugyanis csak a takarékpénztárba letétbe helyezett összeget kárpótolták, most viszont a fejlesztési bankba letétbe helyezett összegeket is visszafizetik.
Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester, volt szenátor indította el azt a folyamatot, ami révén országszinten 2136 ember visszakapja az 1989 előtt Dacia személygépkocsira befizetett 70 ezer lejes előleg után a kárpótlást.

A Bokor által eindított kezdeményezés először sűrgősségi kormányrendeletként látott napvilágot, majd a kezdeményezés törvényi szintre emelkedett, viszont a 2008/232-es intézkedés hiányosnak bizonyult mivel csak a CEC-be befizetett összeg után folyósították a kárpótlást. A továbbiakban Fejér László Ödön képviselő vállalta fel az ügyet és miután közbenjárt a pénzügyi miniszternél, egyeztetett a költségvetési bizottság illetékeseivel sikerült elérnie, hogy az egykori Fejlesztési Bankba letétbe helyezett összegek után is fizessen a kormány kárpótlást.

Ez 28 ezer lejt fog kitenni és vélhetően ez év szeptemberéihg minden egyes kárvallott megkapja a pénzét, tájékoztatott a képviselő, aki szerint eléggé nehezen lehetett az illetékesekből az erre vonatkozó ígéretet kicsikarni.

Fejér László egyébként elvi kérdésként kezelte az ügyet és érthetetlennek, diszkriminatívnek nevezte az előző intézkedést ugyanis meglátása szerint a kártérítést minden egyes érintettnek kellett volna folyósítsák. A felsőháromszéki honatya elmondta: nagy segítséget nyújtott Erdélyi Doloczki István, az RMDSZ költségvetési bizottság tagja aki Szatmár megyei képviselő.

szerző: Bartos Lóránt

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>