Olosz Gergely szenátor- és Fejér László Ödön képviselőjelölt szombaton Dálnokba és Albisba látogatott. Albisban Könczei Csaba falufelelős és tanácsos vezetésével járták be Albis festői utcáit. A közel két óra alatt jó néhány barátságos lakóval megismerkedtek, akik szívesen fogadtak őket. Bod Lívia helyi RMDSZ elnöknek és a helyi református lelkésznek egy-egy székely zászlót ajándékoztak. Dálnokban Fejér László Bangyán Sándor alpolgármester kíséterében járta végig a település utcáit és beszélgetett az ottélőkkel.

A dálnoki önkormányzat szervezésében nótaestre került sor november 24-én a helyi kultúrotthonban, melyet Fejér László Ödön és Olosz Gergely is megtiszteltek jelenlétükkel.

Az egybegyűlteket Bartók Ede Ottó polgármester köszöntötte, aki szerint rég nem volt ekkora összefogás az erdélyi magyarok között, mint most. Tamás Sándor megyei tanácselnök szavaival élve: a kicsi és közepes köveket felemeltük a helyhatósági választásokon, a nagyokat viszont a decemberi választásokon kell megmozdítanunk, és erre akkor van lehetőség, ha a jelöltjeinkre szavazunk. Az előljáró bízik abban, hogy ebben a kérdésben a magyarok ’90 óta tanusított hozzaállása nem változik meg, hiszen egy nép saját jogait csak maga tudja kiharcolni.

Olosz Gergely felszólalásában kihangsúlyozta, hogy a közös összefogás eredményeként sikerült a településen és egész Háromszéken fejlesztéseket eszközölni. Mi a magyar ügyeinket ki kell járjuk Bukarestben. Annak, hogy voltak helyi szinten jó kezdeményezések jó eredményeket sikerült elérni, hangsúlyozta a jelölt, mely munkához kérte a jelenlevők támogatását. Munkájuk olyan, mint a futball: lehet a pálya széléről kiabálni, de az nem olyan, mintha a labdát rúgnák, tette hozzá. Megteremtették az alapvető intézményeket, utakat és hidakat építettek, javítottak, de egyéb dolgaik is vannak, munkahelyeket teremteni azoknak a szülőknek, akik nem tudnak még élelmet se biztosítani gyerekeiknek. Mindennek az eléréséhez még egy láncszem hiányzik, a parlamenti képviselet. A szenátorjelölt bemutatta az általuk elhozott Háromszéki daloskönyvet, mely hagyományteremtő szándékkal látott napvilágot, és azért, hogy nyújtsanak a benne található nóták vigaszt a szomorúságban és vidámságot a boldog percekben az azt lapozóknak.

Fejér László képviselőjelölt első dálnoki látogatásáról mesélt az egybegyűlteknek. Az iskolai tanulmányait követően a kiváncsisága által vezérelve, Dózsa György hallatán tért be a faluba felnőttként. Dózsa György harcát akarják folytatni ők is a parlamentben, megharcolni azért, ami kijár Székelyföldnek. Elmondása szerint a kisgazdaságok felvirágzásán fog dolgozni, mert nagy esély mutatkozik arra, hogy két és félszer nagyobb támogatás jut majd nekük jövőben.

A jelöltek szavukhoz híven minden olyan dálnoki lakosnak elhozták azokat a zászlókat, amelyeket a sepsiszentgyörgyi székely zászlós tüntetésen megígértek. Ezeket a Harmónia kórus tagjai vettek át a polgármester azon kérése közepette, hogy lobogtassák meg azokat minden olyan eseményen, amely a magyar ügyekről szól.

Az est további részében a dálnokiak a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola Fergettyű néptáncegyüttes előadását tekinthették meg, akiknek a talpalávalót Ábri Béla és zenekara biztosította. Ezt követően közös nótázás vette kezdetét Kovács Enikő éneklésével.

 

Dálnok

2012.11.24.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>